Kotikaupunkini Tain l'Hermitage


Vaikka se että asustelen Ranskassa on itsestäänselvää, en ole paljoa tarinoinut minun kotiseudustani täällä. Nyt kerron aiheesta vähän enemmän.

Mun kotikaupunki sijaitsee Auvergne Rhône-Alpesin alueella. Kyseinen alue on jaettu departementteihin, joista Drômessa ja Ardèchessa meikäläinen arkipäiväiset seikkailunsa viettää.

Aiheeseen liittyvä kuva
Kaupunki, jossa tällä hetkellä asun on nimeltään Tain l'Hermitage (tuttavallisemmin vain Tain). Se sijaitsee Rhône-joen varrella, joka erottaa Drômen ja Ardèchen departementit toisistaan. Rhônen toisella puolella, Tainia vastapäätä on Tournon-sur-Rhône, jossa puolestaan käyn esimerkiksi koulussa ja baletti-tunneilla. Nämä kaksi kaupunkia siis ovat käytännössä yhtä. Asukkaita 6 100 + 10 300. Ensimmäinen host-perheeni asui Mercurolissa, 2 600 asukkaan kylässä Tain-Tournonin kyljessä.

Sijainniltaan Tain on aika optimaalinen: 10 min junalla Valenceen, 1 tunti Lyoniin, 3 tuntia autolla Nizzaan, 3 tuntia alpeille.


Tain l'Hermitagea ympäröi useita kukkuloita, joiden rinteet kukkii viiniä. Viiniä siis mun seudulla valmistetaan paljon. 10 kilometrin säteellä löytyy useita massiivisia "viinikellareita"(=viinitehtaita). Yhdessä kävin visiitillä jo vaihtovuoteni alkupuoliskolla. 
Erilaisia viinilaatuja Rhônen varrelta löytyy useita. Paikalliset suosivat tietenkin paikallista niin olen minäkin päässyt maistamaan ei pelkästään ranskalaista viiniä, mutta myös käytännössä ikkunani alla kasvavista rypäleistä tehtyjä viinejä. Paikallisia viinilaatuja ovat mm. Le Saint-Joseph, Le Croze-Hermitage, Le Cornas, Le Saint-Péray sekä arvokkaampi l'Hermitage. 

Näitä vaan Alko -liikkeistä Suomessa metsästämään!

Kuvahaun tulos haulle rhone wine map


Kuvaa Tain L'Hermitagen kukkuloista. Näiden kukkuloiden viinirypäleistä valmistetaan priima-luokan viiniä, l'Hermitagea. L'Hermitage -viinin pullohinta nousee helposti useisiin satoihin euroihin. 

Tain l'Hermitage on ollut tunnettua viinintuotantoseutua jo roomalaisten aikaan. 

Näkymä kukkulalta kaupunkiin. Kukkulan alla Tain l'Hermitage ja joen toisella puolella Tournon. 

Visiitillä Cave de Tainissa



1800 tynnyriä punaviiniä varastossa ikääntymässä.

supervanhojen viinien keräilykirjasto

kuvaa pakkauspuolelta


Rotary-kokouksessa viinimaistelijan opissa


Viinikaupunki! Aika siistiä vai mitä? Mutta ei siinä vielä kaikki. Viinitehtaiden lisäksi löytyy Tainista myös suklaatehdas, Valrhona. Kyseinen yritys on perustettu Tain l'Hermitagessa vuonna 1922 ja pyörinyt siitä lähtien. Joululahjaksi sain lahjakortin, jolla pääsee visiitille kyseiseen suklaalinnaan ja tänään sinne mentiin tutustumaan. 

Valrhonan rakennuksen julkisivu

 Visiitti oli ihanan interaktiivinen. Pääsylipun kanssa meille annettiin neljä erilaista suklaalaatua maisteltavaksi: 2 maitosuklaata ja 2 tummaa suklaata. Näitä sitten maisteltiin videon ohjeistuksella ja vastattiin kysymyksiin esimerkiksi erilaisista maistuvista aromeista, jälkimauista jne.

Tietenkään suklaamaistelut eivät loppuneet tähän. Ne piileskelivät jokaisessa ovenpielessä ja nyt jälkeenpäin voin sanoa että tuli maisteltua ehkä vähän liikaa ;)

Tuoksu-aktiviteetti: tehtävänä oli hajun perusteella määrittää erilaisia suklaan kanssa yhdistettäviä elementtejä kuten toffeeta, appelsiinia, kahvia jne. 

Myös kuulo- ja tuntoaistit laitettiin visiitillä hommiin.

kaakaopavun elämänkaari





Valrhonan läsnäolo kaupungissa tuoksuu silloin tällöin.  Ja voin kokemuksen syvällä rintaäänellä sanoa että kun koko kaupunki tuoksuu tuoreelta suklaalta, nostaa se poikkeuksetta päivän mielialaa. 
Tuoksuttelun lisäksi on vaihtovuoden aikana Valrhonan suklaata tullut popsittua ihan mukava annos.

Laitan vielä muutaman kuvan Mercurolista, sillä sieltä koko vaihtovuosi sai alkunsa:





MUITA MAINNTOJA:

  • Rhône -joessa oleilee usein joutsenia:

  • Tain l'Hermitagen jouluvaloissa yhteen puuhun oli joulupukin ratsuksi laitettu poron sijaan ilmiselvä hirvi


  • mun lempipaikka täällä on Paul Jaboulet Ainén viinimailla seisova kappeli

näkymä kappelilta
  • Tainissa/Tournonissa ei oo shoppailupotentiaalia
  • (Nettishoppailu Ranskassa on huomattavasti halvempaa, kätevämpää ja nopeampaa verrattuna Suomeen)




Vaikka alussa vähän tamperelaista kauhistutti näin pieni paikkakunta, niin oon mä enemmän kuin onnellinen että juuri tänne pääsin vaihtoon. Tää paikka on ihan mun näköinen. Musta tuntuu myös että täällä asuessani saan kaikista realistisimman kuvan ranskalaisesta elämästä. (Juuri maantiedontunnilla puhuttiin että 50% ranskalaisista asuu Tain l'Hermitagen kokoisessa kaupungissa.) 
Täällä mä saan sen aidoimman kulttuurikokemuksen, jota Ranskasta tulin hakemaan. 

Loppupeleissä näillä asukasluvuilla ei oo minkään tason merkitystä vaan sillä että mulle löytyi täältä 3 ihanaa perhettä ja ihania ystäviä. Niillä pärjää pitkälle.



Kommentit