Kulttuurielämyksiä

Nougat-tiskin äärellä Nyonsin torilla.
 Vaihtovuosipakettiin kuuluu uuden kielen lisäksi tietenkin uusi kulttuuri. Kerron nyt kuvien kera niistä kulturelleista maistiaisista, joita olen jo ensimmäisten kolmen viikon aikana saanut kokea.

Ensimmäisellä viikollani vierailimme Nyons-nimisessä kylässä, Drômen departementin etelä-osassa. Siellä kohteena oli muun muassa kylän kuuluisa tori.

Yrttikojulla Nyonsissa, kuvassa 10+ pestolajia, joita maisteltiin.
Nyonsin katukuvaa
Kyseisellä torilla oli myynnissä tavaraa laidasta laitaan: makeisia, makkaraa, yrttejä, hedelmiä, pyyhkeitä, laukkuja, riippumattoja (1 tarttui meidän matkaan), puhelimenkuoria ja koruja. Näiden lisäksi niin paljon muutakin. Vaikka me suomalaisetkin olemme tori-ihmisiä, oli täällä meno erilainen. Tässä kontekstissa erilaisella tarkoitan puheliaampaa. Jokaisella  pisteellä, kuten kuvan yrttikojulla, tuli vietettyä noin puolisen tuntia. Riippumattoa ostaessamme vierähti myyntipisteellä lähemmäs tuntia. Yleisen sosiaalisuuden piikkiin vaan.

Kun markkinahumu sai riittää, kiertelimme kylän katuja jonkin aikaa ja istuimme alas kahville.

Bonusfakta: Täällä kahvia juodaan joka kerta max. 1 dl

Château de Grignan
Päivän viimeisenä kohteena oli vielä Grignanin linna (Château de Grignan). Ihan semi-hulppea pytinki pakko myöntää.

Oisko yks mölkky tähän väliin?
Ranskalaisten nähtävyyksien ja kulttuurielämysten lisäksi löytyi täältä myös pala suomalaista kulttuuria: bongasin (nääs) mölkyn paikallisesta urheilukaupasta.

Paketissakin vielä lukee "finlandaises" (=suomalainen) joten torilla tavataan!


viinijuhlissa kruunattiin myös viiniprinsessoja!

Takaisin Ranskaan. Tärkeä osa jokaikistä kulttuuria on ruoka. Niin on täälläkin. Ensimmäisen viiikkoni perjantain vietin host-siskoni ja hänen kavereidensa kanssa shoppailemassa Valencessa. Päivän jälkeen matkustimme Valencen ja kotikylän väleiseen kylään, nimeltään Saint-Peray.

Bonusfakta: rotaryklubi joka mut vastaanotti täällä Ranskassa on tämän kyseisen kylän ja minun kotikyläni rotaryklubi.

Kuitenkin, tuona kyseisenä perjantaina järjestettiin Saint-Perayssa "viinijuhlat" (ranskaksi fête de vins). Koska yksi host-siskon kavereista oli perhettä tilaisuuden järjestäjille, jäimme tyttöporukalla talkoohommiin myymään Saint-Peray-huiveja. Ilta oli upea ja porukkaa oli alue ihan pullollaan. Juhla päättyi komein ilotulituksin.

tiivistä tunnelmaa viinijuhlilla

Arkiruoka on täällä monipuolista. Syötyä on tullut muun muassa pastaa, erilaisia laatikoita, lihapataa, grilliruokaa ja paikallisia erikoisuuksia. Eilen oli meillä illallisena esimerkiksi Lyonilaista briossimakkaraa. Sämpylämaisen leivän sisään oli leivottu mausteinen makkara. Makumaailmat poikkeavat suomalaisesta jonkin verran, mutta niihinkin on jo tullut totuttua.

Ateriarytmi on myös hieman erilainen. Aamu alkaa perinteisesti aamupalalla: esimerkiksi jogurttia, mysliä, leipää, teetä... Puolenpäivän aikaan tai hieman sen jälkeen syödään lounasta. Arkipäivinä tämän tarjoaa koulu, mutta myös viikonloppuisin päivässä syödään 2 lämmintä ateriaa.

Bonusfakta: kouluruoka on tosi hyvää

Iltapäivän kääntyessä iltaan, esimerkiksi koulun jälkeen, syödään välipalaa, esimerkiksi leipää. Viimeisenä noin kello 20 aikaan syödään illallista. Illallisella kattaus on runsas. Ensin syödään lämmin ruoka ja esimerkiksi salaattia. Tämän jälkeen syödään muun muassa erilaisia juustoja ja leipää.

Bonusfakta: oon jo oppinut tykkäämään juustoista

Juustojen jälkeen syödään vielä esimerkiksi jogurtti ja ateriointi viimeistellään hedelmällä. Kyseisellä alueella Ranskaa, jossa asun, hedelmiä kasvatetaan paljon. Siispä lähes kaikki hedelmät ovat paikallisia. Tälle vuodenajalle tyypillisesti olemme syöneet paljon persikoita, omenoita ja päärynöitä.



Koska kyseessä paikallinen tuotanto, on host-äidilläni tapana ostaa hedelmät suoraan viljelijöiltä. Näin tuotto menee suoraan viljelijälle, eikä välistä ole ottamassa mikään suuryritys. Sen lisäksi että hinnat olivat vähän halvemmat, oli ostotapahtuma mielestäni erittäin sympaattinen kokemus <3

(matkaan tarttui laatikko päärynöitä ja 5 kg omenoita)

kuvaa hedelmä"tukun" pihapiiristä, omena- ja päärynäpeltojen läheisyydestä

Lisää ruoka-aiheisia kuvia:
hienolla kolmen ruokalajin illallisella Rotaryn kanssa. Kuvassa pääruoka: jänistä, parsaa, perunapinaattipyreetä ja porkkanapyreetä, ja kastiketta (en tiedä mitä kastiketta mutta hyvää oli)
Meikän tekemä luumupiirakka (ennen uunia)

Kommentit