Nougat-tiskin äärellä Nyonsin torilla. |
Ensimmäisellä viikollani vierailimme Nyons-nimisessä kylässä, Drômen departementin etelä-osassa. Siellä kohteena oli muun muassa kylän kuuluisa tori.
Yrttikojulla Nyonsissa, kuvassa 10+ pestolajia, joita maisteltiin. |
Nyonsin katukuvaa |
Kun markkinahumu sai riittää, kiertelimme kylän katuja jonkin aikaa ja istuimme alas kahville.
Bonusfakta: Täällä kahvia juodaan joka kerta max. 1 dl
Château de Grignan |
Oisko yks mölkky tähän väliin? |
Paketissakin vielä lukee "finlandaises" (=suomalainen) joten torilla tavataan!
viinijuhlissa kruunattiin myös viiniprinsessoja! |
Takaisin Ranskaan. Tärkeä osa jokaikistä kulttuuria on ruoka. Niin on täälläkin. Ensimmäisen viiikkoni perjantain vietin host-siskoni ja hänen kavereidensa kanssa shoppailemassa Valencessa. Päivän jälkeen matkustimme Valencen ja kotikylän väleiseen kylään, nimeltään Saint-Peray.
Bonusfakta: rotaryklubi joka mut vastaanotti täällä Ranskassa on tämän kyseisen kylän ja minun kotikyläni rotaryklubi.
Kuitenkin, tuona kyseisenä perjantaina järjestettiin Saint-Perayssa "viinijuhlat" (ranskaksi fête de vins). Koska yksi host-siskon kavereista oli perhettä tilaisuuden järjestäjille, jäimme tyttöporukalla talkoohommiin myymään Saint-Peray-huiveja. Ilta oli upea ja porukkaa oli alue ihan pullollaan. Juhla päättyi komein ilotulituksin.
tiivistä tunnelmaa viinijuhlilla |
Arkiruoka on täällä monipuolista. Syötyä on tullut muun muassa pastaa, erilaisia laatikoita, lihapataa, grilliruokaa ja paikallisia erikoisuuksia. Eilen oli meillä illallisena esimerkiksi Lyonilaista briossimakkaraa. Sämpylämaisen leivän sisään oli leivottu mausteinen makkara. Makumaailmat poikkeavat suomalaisesta jonkin verran, mutta niihinkin on jo tullut totuttua.
Ateriarytmi on myös hieman erilainen. Aamu alkaa perinteisesti aamupalalla: esimerkiksi jogurttia, mysliä, leipää, teetä... Puolenpäivän aikaan tai hieman sen jälkeen syödään lounasta. Arkipäivinä tämän tarjoaa koulu, mutta myös viikonloppuisin päivässä syödään 2 lämmintä ateriaa.
Bonusfakta: kouluruoka on tosi hyvää
Iltapäivän kääntyessä iltaan, esimerkiksi koulun jälkeen, syödään välipalaa, esimerkiksi leipää. Viimeisenä noin kello 20 aikaan syödään illallista. Illallisella kattaus on runsas. Ensin syödään lämmin ruoka ja esimerkiksi salaattia. Tämän jälkeen syödään muun muassa erilaisia juustoja ja leipää.
Bonusfakta: oon jo oppinut tykkäämään juustoista
Juustojen jälkeen syödään vielä esimerkiksi jogurtti ja ateriointi viimeistellään hedelmällä. Kyseisellä alueella Ranskaa, jossa asun, hedelmiä kasvatetaan paljon. Siispä lähes kaikki hedelmät ovat paikallisia. Tälle vuodenajalle tyypillisesti olemme syöneet paljon persikoita, omenoita ja päärynöitä.
Koska kyseessä paikallinen tuotanto, on host-äidilläni tapana ostaa hedelmät suoraan viljelijöiltä. Näin tuotto menee suoraan viljelijälle, eikä välistä ole ottamassa mikään suuryritys. Sen lisäksi että hinnat olivat vähän halvemmat, oli ostotapahtuma mielestäni erittäin sympaattinen kokemus <3
(matkaan tarttui laatikko päärynöitä ja 5 kg omenoita)
kuvaa hedelmä"tukun" pihapiiristä, omena- ja päärynäpeltojen läheisyydestä |
Lisää ruoka-aiheisia kuvia:
hienolla kolmen ruokalajin illallisella Rotaryn kanssa. Kuvassa pääruoka: jänistä, parsaa, perunapinaattipyreetä ja porkkanapyreetä, ja kastiketta (en tiedä mitä kastiketta mutta hyvää oli) |
Meikän tekemä luumupiirakka (ennen uunia) |
Kommentit
Lähetä kommentti