Fête des Lumières

Ranskassa tapahtuu tällä hetkellä vaikka mitä. Keltaliivit tukkii neljättä viikkoa liikennettä ja Strasbourgin joulutorilla viime tiistaina (11.12.2018) terrori-isku. Ei olla enää maaseudunrauhan Suomessa.

Keskittyä haluan kuitenkin siihen mikä on positiivista. Ja positiivisuutta pullollaan oli muun muassa viimeisin viikonloppu.

Olimme host-vanhempieni kanssa Lyonissa 7-9.12, viettämässä "valofestareita" (ran. Fête des Lumières). Kyseessä perinteeksi muodostunut vuosittainen tapahtuma jossa kirjaimellisesti koko Lyon täytetään valoilla. Upeita valonäytöksiä heijastettiin esimerkiksi tuomiokirkon, kaupunginteatterin, sekä muiden rakennusten seiniin. Kaikki valoteokset ovat vuosittain vaihtuvien artistien taideteoksia. Heijastettavien teosten lisäksi oli valoa taiteiltu myös tilaan. Muun muassa Lyonin suurin tori, place Bellecour, oli otettu haltuun kokonaisuudessaan valopalloilla.

Kuten arvata saattaa, ei oltu ainoita jotka olivat päättäneet matkustaa Lyoniin ihailemaan näitä uniikkeja valaistuksia. Väenpaljous esti meitä menemästä muun muassa kaupungintalon sisäpihan, puiston, sekä taidemuseon valaistuksia ihailemaan. Toisiamme ei kuitenkaan hukattu ja kaikki tavarat oli vielä tallella asunnollakin.

Tämä kirjoitus tulee pääasiassa olemaan kuvaloistoa, nauttikaa siitä.




La Martinière, tyttölyseo

valoteltta <3
 Yllä näkyvän valoteltan alla nautti useat juomaa nimeltä "vin chaud", suoraan käännettynä "kuuma viini". Kyseessä kuitenkin ranskalainen versio glögistä. Teltan keskellä oli lava täynnä kynttilöitä, joita pystyi ostamaan sytytettäväksi. Toimessa kerätty raha meni hyväntekeväisyyteen.

Lumières en soie (taiteilija: Creatmosphere)
LumiBlabla (taiteilija: La Camaraderie)


 Seuraavaksi vuorossa oma henkilökohtainen suosikkini, Kyseessä siis Lyonin tuomiokirkon julkisivu, johon tehokkailla valonheittimillä heijastettiin juuri katedraalin seinään sovitettu videotaideteos. Tärkeänä osana teosta oli myös musiikki. Tässä joitain otoksia valoshowsta:




Pigments de Lumière (taiteilija:OCUBO)

Reflets (taiteilija: Damien Fontaine)
 Toinen lemppareista oli place Bellecour ja sen hahmot. Torin toisessa päässä oli maailmanpyörä, jonka julkisivuun tuomiokirkon lailla heijastettiin video. Tässä videossa seikkaili 2 hahmoa, joista toinen makaa möllötti jättikokoisena myös torin toisen laidan rakennuksen päällä.

Näiden jättihahmojen sijainnit/asennot vaihtuivat joka päivä kyseisen viikonlopun aikana.


Une petite place pour de grands rêves (taiteilija: Inook)


Tori oli myös täytetty valaistuilla palloilla, jotka reagoivat väriä vaihtaen videon tapahtumiin.
Ylläolevissa kuvissa näkyy myös valaistu maailmanpyörä.

Muita hienoja valaistuksia:

Cells (taiteilija: Helen Eastwood ja Laurent Brun)



The Big tree (taiteilija

Kun sanoin että koko kaupunki valaistiin, en valehdellut. Lauantain 8. joulukuuta Lyonin asukkaat liittyivät myös valojen festivaaliin. Tuhannet ikkunalaudat täytettiin kynttilöillä. Niin tehtiin myös mun host-isovanhempien luona.


Valofestarit aukenivat yleisölle/ alkoivat aina vasta kahdeksan jälkeen, pimeän laskettua. Ne kestivät perjantaina ja lauantaina aina keskiyöhön, torstaina ja sunnuntaina klo 23 asti. Vaikka niissä muutamassa tunnissa ei kaikkea tietenkään nähnyt, sai tästäkin taskuun aivan unohtumattoman kokemuksen. Lyon on yksi harvoista sijainneista maailmanlaajuisesti, jossa tämän mittakaavan valorientoja järjestetään.

Sunnuntaina ennen lähtöä käytiin vielä pikavisiitillä Lyonin joulutorilla. Ei siihen jouluunkaan oo enää aikaa edes kahta viikkoa.

p.s. kaikki kuvat by Reeta

Kommentit